در شرایطی که ظرفیت تولید فولاد در کشور به حدود ۵۰ میلیون تن و میزان تولید واقعی آن به حدود ۳۰ میلیون تن رسیده است، به نظر میرسد با توجه به محدودیتهای موجود در حوزه انرژی و نیز خوراک مورد نیاز کارخانههای فولادی، پرکردن این خلا حدود ۲۰ میلیون تنی زمانبر و هزینهبر باشد. از این رو فولادسازان داخلی میتوانند با تغییر دیدگاه و مسیر حاکم در زنجیره فولاد، به سمتوسوی تولید محصولات فولادی با ارزش افزوده بالا حرکت کنند که هم نیاز بازار داخل به این محصولات رفع شده و هم زمینه صادرات و ارزآوری به داخل کشور فراهم شود. گروه صنعتی سپنتا به عنوان نخستین تولیدکننده لوله و پروفیل در کشور دقیقا همین رویه را در سالی که به «سرمایهگذاری برای تولید» نامگذاری شده، در پیش گرفته است؛ به نحوی که علاوه بر تامین نیاز صنایع داخلی به انواع لوله و پروفیل فولادی و پلیمری توسط سه شرکت زیرمجموعه خود یعنی لوله و پروفیل سپنتا تهران، نورد و لوله سپنتا اهواز و صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر، برای اولین بار در سطح خاورمیانه پای در عرصه تولید محصولات خاص و جدید مانند لولههای مغزی «CoilTube» با هدف ایجاد ارزش افزوده بیشتر و عرضه در بازارهای بینالمللی نهاده است. خبرنگار پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» با هدف بررسی عملکرد این گروه صنعتی در سال ۱۴۰۳ و برنامههای آن در سال جاری، گفتوگویی با رسول صادقی، مدیرعامل گروه صنعتی سپنتا تدارک دیده است که متن کامل آن را در ادامه خواهید خواند:
در خصوص عملکرد گروه صنعتی سپنتا در سال ۱۴۰۳ توضیحاتی ارائه بفرمایید.
در سالی که گذشت، گروه صنعتی سپنتا همچون سایر صنایع کشور با چالشهای متعددی مواجه شد و در عین حال به دستاوردها و موفقیتهای فراوانی نیز دست پیدا کرد. ناترازی انرژی، تامین مواد اولیه و رکود حاکم در بازار، از جمله چالشهایی به شمار میآیند که ما در سال ۱۴۰۳ با آنها روبهرو شدیم و عملکرد نخستین کارخانه تولید لوله و پروفیل در کشور تحت تاثیر این مشکلات قرار گرفت. با این وجود و علیرغم محدودیتهای مذکور، با توجه به برنامهریزیهای دقیق و مدونی که ما در گروه صنعتی سپنتا از مدتها قبل در بخشهای مختلف اعم از فروش، توسعه و تولید محصولات جدید انجام داده بودیم، توانستیم بر شرایط موجود فائق آییم و برخی پروژههای نیمهتمام خود را به پایان برسانیم. در همین راستا، موفق به اتمام فاز نخست خط تولید لوله ۱۸ اینچ شدیم و این محصول را وارد مدار تولید کردیم. عملیات اجرایی سایر پروژههای توسعهای گروه صنعتی سپنتا همچون راهاندازی خط تولید لولههای مغزی «CoilTube» و لولههای پنج لایه نیز با سرعت قابل قبولی ادامه پیدا کرد و امیدواریم در سال جاری همزمان با کاهش چالشهای موجود در صنعت کشور و افزایش حمایتها از کارخانههای تولیدی و صنعتی، بتوانیم با شتاب بیشتری اجرای این پروژهها را دنبال کنیم. علاوهبراین، یکسری تدابیر و استراتژیها را در ساختار گروه صنعتی سپنتا در نظر گرفته بودیم که شامل بهینهسازی زنجیره تامین، ارتقای فرایندهای تولید، مدیریت دقیق هزینهها و تعالی کیفیت محصولات میشد و خوشبختانه توانستیم ضمن اجرا و پیادهسازی آنها، گامهای بلندی در راستای توسعه شبکههای تامین داخلی و خارجی، بهکارگیری فناوریهای نوین در خطوط تولیدی برای کاهش ضایعات و افزایش بهرهوری و اجرای برنامههای کنترل کیفیت مستمر برداریم.
با توجه به نامگذاری سال ۱۴۰۴ بر مبنای «سرمایهگذاری برای تولید»، چه برنامههایی را در راستای تحقق این مهم در دستور کار قرار دادهاید؟
معتقدیم آنچه امروز صنعت لوله و پروفیل کشور بیش از هر زمان دیگری به آن نیاز دارد، از یک سو مقابله با واردات انواع محصولاتی که دانش فنی و امکان تولید آنها در داخل کشور وجود داشته و از سوی دیگر سرمایهگذاری برای تولید این محصولات به منظور رفع نیاز بازار است. بر همین اساس، گروه صنعتی سپنتا پایه و اساس فعالیت خود در سال ۱۴۰۴ را که به «سرمایهگذاری برای تولید» مزین شده است، سرمایهگذاری جهت تکمیل پروژههای توسعهای که با هدف تولید محصولات جدید در حال اجرا هستند، قرار داده است. همانطور که پیشتر نیز اشاره شد، ما شتاب عملیات اجرایی پروژه لولههای مغزی «CoilTube» را در سال جاری افزایش دادهایم تا به دنبال تکمیل و راهاندازی آن، با افتخار به نخستین تولیدکننده این محصول در خاورمیانه تبدیل شویم. به علاوه، فارغ از انواع محصولاتی که هماکنون در سه شرکت زیرمجموعه گروه سپنتی سپنتا یعنی لوله و پروفیل سپنتا تهران، نورد و لوله سپنتا اهواز و صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر در حال تولید آنها هستیم، مطالعاتی را جهت تولید محصولاتی همچون لولههای بدون درز انجام دادهایم تا در صورت نیاز صنایع کشور، پرقدرت به سرمایهگذاری در این حوزه نیز ورود پیدا کنیم. واقعیت امر این است که ما به عنوان یک گروه صنعتی که سهامدار عمده آن بخش دولتی است، به دنبال رقابت با بخش خصوصی نیستیم و تامین نیاز بازار به محصولاتی که تا به امروز در کشور تولید نشده است را محور توسعه و فعالیت خود قرار دادهایم.
گروه صنعتی سپنتا با چه هدفی در هفتمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران (ایران اکسپو ۲۰۲۵) حضور پیدا کرده است؟
یکی از مهمترین رویدادهای صادراتی کشور در طول سالیان گذشته، برگزاری نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران «IRAN EXPO» بوده که نتایج و دستاوردهای خوبی را برای کشور به همراه داشته است. در هفتمین دوره این نمایشگاه نیز نزدیک به ۱۱۰ کشور بازدیدکننده خارجی و بیش از دو هزار و ۷۰۰ تاجر و سرمایهگذار از اقصی نقاط جهان حضور یافتهاند که نشان از اهمیت و ظرفیت بسیار بالای این نمایشگاه در حوزه تجارت خارجی ایران دارد. کشور ما از ظرفیتهای قابل توجهی در بخش صادرات برخوردار است و از این رو امیدواریم هرچه سریعتر تمهیدات لازم جهت رفع موانع موجود در حوزه صادرات کشور اندیشیده شود و تسهیلگریهای لازم در این زمینه صورت پذیرد تا شاهد آثار و نتایج مثبت آن از محل ارزآوری تولیدکنندگان و صنعتگران برای اقتصاد کشور باشیم. گروه صنعتی سپنتا به عنوان نخستین واحد تولیدکننده لوله و پروفیل فولادی در کشور نیز نگاه ویژهای به حوزه صادرات دارد و به همین دلیل حضور پررنگی را در هفتمین نمایشگاه توانمندیهای صادراتی ایران بهم رساندهایم تا بتوانیم ضمن رایزنیها با تجار و بازارسازیهای جدید، بخش بازرگانی خارجی خود را بیش از پیش گسترده و متنوع سازیم.
ارزیابی جنابعالی از اهمیت ایفای مسئولیتهای اجتماعی چیست و موفق به انجام چه اقداماتی در این زمینه شدهاید؟
با توجه به اینکه بخش عمدهای از محصولات تولیدی گروه صنعتی سپنتا شامل انواع لولههای فولادی اعم از گازی، آبی، صنعتی و انواع پروفیل فولادی (لوله و پروفیل سپنتا تهران)؛ لوله ½ اینچ تا ۱۰ اینچ با استانداردهای مختلف نظیر ۳۳۶۰، ۳۵۷۴، (IGS)، ۳۷۶۵ و … برای مصارف متفاوت همچون شوفاژی، آبی، گازی، گلخانهای و جدارچاه (نورد و لوله سپنتا اهواز) و لوله و اتصالات پلیپروپیلن و لولههای پلیاتیلن (صنعتی تولیدی سپنتا پلیمر) در پروژههای مختلف زیرساختی اعم از آبرسانی، گازرسانی و … در کشور مورد استفاده قرار میگیرند و ما همواره حضوری فعال در مناقصات دولتی مرتبط با بخشهای مذکور داشتهایم، بنابراین میتوان گفت مشارکت در تکمیل و اجرای پروژههای ناتمام در کشور، تحقق عینی عمل به مسئولیتهای اجتماعی در گروه صنعتی سپنتا است.
چه آیندهای را پیشروی تولید و صنعت لوله و پروفیل فولادی، با توجه به وضعیت حاکم در بازارهای داخلی متصور هستید؟
با توجه به مسیری که تولیدکنندگان فولاد کشور طی سالیان اخیر پیمودهاند، پیشبینی ما این است که همچون گذشته، در آینده نیز چالشهای متعددی پیشروی فولادسازان قرار داشته باشد؛ به ویژه در حوزه انرژی که عدم تامین پایدار برق و گاز طی یکی دو سال اخیر، به شدت عملکرد فعالان این صنعت را تحت تاثیر قرار داده است. با این وجود اگر به دنبال رشد و پیشرفت روزافزون در این صنعت مادر و استراتژیک هستیم، چارهای جز حرکت به سمت اهداف تببین شده در برنامه هفتم توسعه نداریم و هر کدام باید به بهترین نحو به وظایف خود جهت تحقق این مهم عمل کنیم؛ کمااینکه ما به عنوان نخستین تولیدکننده لوله و پروفیل در کشور، برنامهها و استراتژیهای متنوعی را در این راستا تعریف کردهایم که امیدواریم ضمن اجرا و پیادهسازی آنها، نقش موثری نخست در توسعه صنعت لوله و پروفیل و سپس اقتصاد کشور ایفا کنیم
ثبت دیدگاه