بررسیهای انجام شده نشان میدهد مدیران صندوقهای سرمایهگذاری در بازار بورس کالا نسبت به چشمانداز افزایش موقعیتهای خرید سرب و روی در بورس فلزات لندن «LME» ناامید شدهاند؛ حتی به نظر میرسد آخرین پیشبینی انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی تاثیر چندانی در تغییر نظر آنها نداشته است.
به گزارش پایگاه خبری فلزاتنیوز و به نقل از پایگاه خبری و تحلیلی «فلزاتآنلاین» و به نقل از وبسایت «mining.com»، انتظار میرود که وضعیت مازاد عرضه در بازار سرب در سال جاری میلادی تداوم داشته باشد و بازار روی نیز وارد وضعیت مشابهی شود. این سومین سال متوالی خواهد بود که بازار سرب وضعیت مازاد عرضه را تجربه میکند. با این حال، تغییر وضعیت در بازار روی در سال ۲۰۲۵ اتفاقی غیرمنتظره به نظر میرسد.
در حال حاضر حجم تقاضا برای هر دو فلز مذکور در بازار روندی نزولی را دنبال میکند. انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی در جلسهای که اخیرا برگزار شد، اعلام کرد حجم تقاضای سرب و روی در سال ۲۰۲۴ افت را تجربه کرد و انتظار میرود تقاضا برای این دو فلز در سال ۲۰۲۵ تنها اندکی بازیابی شود. در ادامه میتوان وضعیت عرضه سرب و روی در بازار طی بازه زمانی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۵ را در نمودار شماره یک مشاهده کرد.

نمودار یک. وضعیت عرضه سرب و روی در بازار در بازه زمانی سالهای ۲۰۱۶ تا ۲۰۲۵
قیمت روی در بورس فلزات لندن نزولی شد
فلز روی از ابتدای سال ۲۰۲۵ تاکنون در مقایسه با سایر فلزات پایه در بورس فلزات لندن عملکرد ضعیفتری را از خود نشان داده است. در همین رابطه، قیمت سه ماهه روی بورس «LME» پس از ثبت یک روند نزولی، به پایینترین سطح یک ساله خود یعنی دو هزار و ۵۱۵ دلار به ازای هر تن در اوایل ماه آوریل ۲۰۲۵ رسید که در مقایسه با قیمت این فلز در ابتدای ماه ژانویه سال جاری میلادی ۱۱ درصد کاهش داشت.
مدیران صندوقهای سرمایهگزارش در بورس «LME»، تعداد موقعیتهای خرید برای محمولههای روی موجود در ذخایر انبارها را کاهش دادهاند و پیشبینی کردهاند که روند نزولی قیمت این دو فلز در سال جاری میلادی ادامه خواهد داشت. طبق آمارهای ارائه شده از سوی این مدیران، تعداد قراردادهای به ثبت رسیده محمولههای روی در موقعیتهای خرید حدود ۴۱ هزار قرارداد تا اواسط مارس ۲۰۲۵ گزارش شده که افت یک هزار و ۷۸۱ قراردادی را نسبت به یک ماه قبل از تاریخ اعلام شده نشان میدهد.
به نظر میرسد آنطور که انتظار میرفت، پویایی در روند عرضه و تقاضای بازار روی در سال ۲۰۲۴ محقق نشد و بازار این فلز برای سومین سال متوالی کاهش حجم استخراج آن از معادن را که افت تولید این فلز به دنبال داشت، تجربه کرد. طبق آمارهای منتشر شده، بازار روی سال ۲۰۲۴ را با کسری تولید ۱۵ هزار تنی به پایان رساند. با این وجود، به نظر میرسد کسری تولید این فلز در سال گذشته میلادی به وضعیت مازاد عرضه ۹۳ هزار تنی در سال ۲۰۲۵ تبدیل شود.
براساس پیشبینی انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی، حجم استخراج جهانی روی از معادن در سال ۲۰۲۵ رشد سالانه ۴٫۳ درصدی را نسبت به سال ۲۰۲۴ به ثبت خواهد رساند و انتظار میرود تولید روی تصفیه شده در سال جاری میلادی رشد ۱٫۸ درصدی را تجربه کند. از سوی دیگر، تعرفههای ذوب روی در بازار فیزیکی نسبت به پایینترین رکورد ثبت شده برای آن در سال ۲۰۲۴ اندکی افزایش داشته که نشاندهنده بهبود وضعیت دسترسی به کنسانتره روی استخراج شده در بازار است. طبق آمارهای منتشر شده توسط اداره گمرک چین، حجم واردات کنسانتره روی به چین افزایش ۳۷ درصدی را در سه ماهه نخست سال ۲۰۲۵ به ثبت رساند.
انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی پیشبینی کرده است میزان حجم تقاضای روی در سال ۲۰۲۵ تنها یک درصد افزایش پیدا کند که کاهش قابلتوجهی نسبت به نرخ ۱٫۶ درصدی پیشبینی شده در آخرین نشست این انجمن در ماه سپتامبر ۲۰۲۴ محسوب میشود. یکی از مشکلاتی که در روند تقاضای روی وجود دارد، این است که حدود ۵۵ درصد از تقاضای جهانی برای این فلز در قالب فولاد گالوانیزه در بخش ساختوسازی بوده که در اکثر کشورهای جهان، به ویژه چین در وضعیت مناسبی قرار ندارد.
انجمن مذکور اعلام کرده است نرخ رشد پیشبینی شده و خوشبینانه برای تقاضای این فلز در سال جاری میلادی ممکن است در صورت تداوم افت سرعت رشد اقتصاد جهانی به دلیل افزایش تنشهای تجاری کاهش پیدا کند.
حجم تقاضای سرب در بازار نزولی شده است
طبق بررسیهای صورت گرفته، حجم تقاضا برای سرب در بازار جهانی که سهمی ۶۵ درصدی تنها در بخش باتریهای خودروهای الکتریکی دارد، روندی نزولی را دنبال کرده است. وضعیت ضعیف فروش در بخش خودروها و افزایش سرعت گذار به سمت استفاده از خودروهای الکتریکی باعث شد تقاضای جهانی برای این فلز در سال ۲۰۲۴ حدود ۰٫۸ درصد کاهش یابد.
انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی پیشبینی کرده است حجم تقاضا برای سرب در سال ۲۰۲۵ به دلیل افزایش ظرفیت تولید خودروهای سواری در کشورهای غربی و چین رشد ۱٫۵ درصدی را تجربه کند. در همین راستا، انتظار میرود ظرفیت تولید جهانی سرب تصفیه شده حدود ۱٫۹ درصد افزایش یابد و بازار فلز مذکور وضعیت مازاد عرضه ۸۲ هزار تنی را در سال جاری میلادی به ثبت برساند.
در واقع افزایش ظرفیت تولید روی استخراج شده در سال جاری میلادی به معنای افزایش استخراج سرب خواهد بود. در همین راستا، انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی پیشبینی کرده است حجم عرضه سرب استخراج شده در سال ۲۰۲۵ حدود ۲٫۳ درصد رشد یابد.
با توجه به اینکه انتظار میرود وضعیت مازاد عرضه در بازار سرب در سال ۲۰۲۵ برای سومین سال متوالی ادامه داشته باشد، مدیران صندوقهای سرمایهگذاری پیشبینی میکنند تعداد موقعیتهای خرید و فروش سرب و روی در بورس «LME» در سال جاری میلادی کاهش پیدا کند.
براساس گزارشهای منتشر شده، تعداد قراردادهای به ثبت رسیده برای محمولههای سرب بورس مذکور در موقعیت فروش، تعداد ۲۵ هزار و ۷۰۰ قرارداد در ماه ژانویه ۲۰۲۵ اعلام شد. قیمت سه ماهه فلز سرب در بورس «LME» در ماه مارس ۲۰۲۵، به حدود دو هزار و ۱۰۰ دلار در هر تن افزایش یافت اما اوایل ماه آوریل سال جاری میلادی، قیمت آن به کمترین میزان خود در دو سال و نیم گذشته یعنی یک هزار و ۸۳۷ دلار در هر تن افت پیدا کرد.تعداد قراردادهای به ثبت رسیده برای محمولههای سرب بورس مذکور در موقعیت فروش، تعداد ۲۳ هزار قرارداد در ماه مارس ۲۰۲۵ اعلام شد.
در در ادامه میتوان در نمودار شماره ۲، اختلاف پریمیوم سرب و روی در بورس «LME» از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا ماه می ۲۰۲۵ را مشاهده کرد.

نمودار ۲٫ اختلاف پریمیوم سرب و روی در بورس «LME» از ابتدای سال ۲۰۲۲ تا ماه می ۲۰۲۵
اختلاف قیمت سرب و روی در بورس «LME» نزولی شد
با توجه به وضعیت مازاد عرضه قابل توجه سرب، قیمت این فلز به طور شگفتانگیزی انعطافپذیری خود را حفظ کرده است. در همین رابطه، قیمت سه ماهه سرب بورس «LME» در ابتدای ماه ژانویه ۲۰۲۵ با افزایش اندکی روبهرو شد. روند صعودی قیمت سرب در بورس مذکور باعث شد اختلاف قیمت این دو فلز از یک هزار دلار در هر تن به ۶۶۸ دلار در هر تن در ماه ژانویه ۲۰۲۵ کاهش یابد.
با توجه به تقاضای بالا برای سرب در بخش باتریها، این فلز سنگین در برابر نوسان اقتصادی در سطح کلان که از سوی انجمن بینالمللی مطالعات سرب و روی پیشبینی شده در مقایسه با فلز روی آسیبپذیرتر است. بر همین اساس و پیشبینی انجمن مذکور مبنی بر ادامه وضعیت مازاد عرضه سرب، قیمت این فلز روندی نزولی را در سال ۲۰۲۵ تجربه خواهد کرد که این مسئله بر فروش آن در بازار تاثیر منفی میگذارد.
از سوی دیگر، با توجه به اینکه بازار روی نیز در سال جاری میلادی وارد وضعیت مازاد عرضه خواهد شد، انتظار میرود قیمت این فلز نیز روندی کاهشی را دنبال کند. با این وجود، اینکه روند نزولی قیمت سرب و روی در بازار تا چه زمانی ادامه خواهد داشت، هنوز مشخص نیست و به نظر میرسد عوامل دیگری هم بر قیمت این دو فلز در آینده تاثیر خواهد گذاشت.
انتهای پیام//
ثبت دیدگاه